Debetkort er det motsatte av et kredittkort, med andre ord at du betaler med penger du allerede har på konto i stedet for å handle på kreditt innenfor en gitt kredittramme. Dermed får du bedre kontroll på privatøkonomien og bruker aldri mer penger enn det du faktisk har.

 

Norske debetkort har tradisjonelt vært upraktiske, dyre og uten tilknyttede ekstratjenester. For sluttbrukeren har dette ført til at det har opplevdes tungvint med debetkort, spesielt på reise til utlandet.

 

Slik er det for så vidt fortsatt med norske debetkort utstedt av tradisjonelle norske banker, men heldigvis har det kommet gode utenlanke alternativer fra såkalte «Fintech» eller «challenger banker» som tilbyr helt gratis produkter med svært gode betingelser. Gode eksempler på dette er Revolut, N26 og Bunq som alle er helt gratis kort som vi omtaler på dette nettstedet.

 

Hvorfor utenlandsk debetkort?

Det er mange gode grunner til å velge debetkort fra utlandet fremfor debetkort eller kredittkort fra norske banker.

 

Vi kan fremheve følgende fordeler:

 

  • Du slipper valutapåslag. Norske banker opererer med et valutapåslag på 1,75% eller 2 % av alle kjøp og kontantuttak i utlandet. Dette slipper du på mange av debetkortene vi omtaler på dette nettstedet.
  • Kortet er gratis å anskaffe og har ikke årsgebyr.
  • Moderne produkter med velfungerende mobilapplikasjon gjør kort produktene veldig brukervennlige.
  • Du slipper ubehagelige overraskelser når kredittkortregningen kommer. Du kan ikke opparbeide deg gjeld med særdeles høy rente.

 

Ovenstående er bare noen av fordelene du får ved et utenlandsk debetkort. Alle tilbyderne har sine spesialiteter som gjør deres kort spesielt. Dette kan være cashback, spareløsninger, muligheter til å kjøpe kryptovaluta i appen, betalingsløsninger og mye mer.

 

Felles for de aller fleste er at produktene oppleves som veldig sikre og er omfattet av felles Europeisk regelverk om statlige garantiordninger, tilvarende den norske innskuddsgarantien, kun med den forskjellen at det garanteres for inntil 100000 Euro i stedet for 2 millioner kroner i norske banker. En uvesentlig forskjell for de aller fleste av oss.

 

Når det kommer til sikkerhet knyttet til kortet og i mobil appen så er det mange forskjeller med slike produkter. Det er helt vanlig at kortet kan sperres og åpnes med et enkelt trykk i appen, noe som gjør terskelen for å sperre kortet lav når du ikke finner kortet ditt med en gang. Når det dukker opp så åpner du det like enkelt igjen.

 

Ellers kan du endre pinkode selv samt gjøre en rekke innstillinger i forhold til hvor kortet kan brukes og hvordan. Dette kan være at du kan deaktivere kontaktløs betaling og/ eller metallstripen slik at du kun kan betale med chip. Andre funksjoner er forskjellige regionsperrer og at kortet kun kan brukes på brukersteder som befinner seg på en lokasjon som mobiltelefonen din også befinner seg på. Dette er ekstrafunksjoner som kan slås av og på etter hva du ønsker.