Revolut, fordeler og ulemper.
Revolut må regnes som markedslederen blant de europeiske Fintech selskapene, som tilbyr gratis debetkort med gunstige betingelser til nordmenn. Revolut ekspanderer i et voldsomt tempo og får stadig tilført nødvendig kapital til veksten sin og har allerede millioner av kunder.
Revolut er et helt gratis debetkort, hvor man slipper en rekke direkte og indirekte gebyr som følger med norske debetkort som er tilknyttet en tradisjonell norsk bankkonto.
Spesielt det mer skjulte valutapåslaget på mellom 1,75 % og 2 % som alle norske banker legger på ved på all handel i utlandet og utenlandsk valuta på internett, slipper du når du bruker et Revolut til å betale med på ferie i utlandet og ved internetthandel i annen valuta.
Dermed kan vi varmt anbefale alle våre lesere å anskaffe et Revolut kort kun på grunn av to viktige faktorer, nemlig mangel på årsgebyr og valutapåslag. Dette alene bør være et mer en godt nok argument for å bli Revolut kunde selv om det er mange flere mindre forskjeller som også bør friste.
Revolut fordeler:
- Det mest gjennomførte og komplette produktet i dette segmentet.
- Ingen skjulte kostander.
- Intet årsgebyr.
- Gratis å bli kunde, men du må betale litt for å få kortet tilsendt. Ved å bruke vår lenke slipper du dette også å betale for forsendelsen.
- Intet valutapåslag for bruk i utlandet, online i annen valuta eller ved veksling mellom valutaer i appen, for inntil kr 50000,- pr. mnd.
- Kan knyttes opp mot både Apple Pay og Google Pay.
- Brukervennlig app.
- Mulighet til å investere i i en rekke anerkjente kryptovalutaer med 1,5 % påslag ved kjøp og salg.
- Gratis minibank uttak på inntil kr 2000,- pr. mnd.
- Gratis bankoverføringer og regningsbetaling både til inn og utland.
- Egen tjeneste som gjør at du kan foreta straks overføringer til andre Revolut brukere (samme prinsipp som Vipps).
Revolut ulemper:
Har ikke status som bank og dermed ikke automatisk innskuddsgaranti.
- Dersom du investerer i kryptovaluta så kan du ikke overføre dette til egen «wallet». Du er låst til Revolut sitt system når det kommer til kjøp og salg, og er prisgitt at de ikke blir hacket eller går konkurs.
Hvordan bli kunde hos Revolut?
Det er svært enkelt å bli kunde hos Revolut. Du laster rett og slett ned Revolut sin app fra Google Play dersom du har en Android telefon, eller Apple sin App Store dersom du har en Iphone.
Når du har lastet ned appen, så må du gjennom en enkel og selvforklarende prosess for å opprette konto og få tilsendt kort. Du må ta et bilde av deg selv samt sende inn et bilde av passet ditt. Dette kan virke skummelt, men er helt nødvendig i prosessen Revolut er pålagt å følge, i likhet med alle andre banker og finansinstitusjoner i Europa, for å forsikre seg om at du er den du påstår å være.
Du kan ta det helt med ro. Revolut er registrert som et e- pengeforetak og er underlagt strengt tilsyn med tanke på dette, selv om de formelt ikke regnes som en bank.
Når du har gått gjennom registreringsprosessen kommer du inn på din kontoside hvor du kan administrere kundeforholdet. Det er nå på tide å bestille kort. Før du kan gjøre dette må du sette inn minimum 10 Euro på din Revolut konto. Dette er ikke en avgift, men penger du setter inn på kontoen din og som du kan bruke som du vil når kortet er bestilt.
Revolut gjør kun dette for å se at nye kunder faktisk har en intensjon om å bruke tjenestene deres, og ikke bare vil ha et gratis debetkort liggende som ikke blir brukt. Ved å gjøre det slik blir andelen inaktive kunder naturligvis mye lavere.
Dersom du bruker vår lenke, så slipper du også å betale for selve forsendelsen av gratis kortet ditt. Du kan også bestille et eget gratis virtuelt kort som du kan bruke til handel på internett. Du henter da kortopplysninger når du skal bruke kortet i appen. Dette virtuelle kortet blir tilgjengelig med en gang.
Selv om det tar en ukes tid å få tilsendt det fysiske kortet ditt, så kan du begynne å bruke ditt virtuelle kort med en gang du har satt penger inn på din Revolut konto.
Hvordan overføre penger til Revolut?
Det er svært enkelt å overføre penger til Revolut. Du kan gjøre dette helt gratis fra ditt Visa eller Mastercard som du har fått fra din norske bank (med eventuelle unntak av gebyrer i din norske bank for bruk av kortet). Dette er en svært rask og enkel prosess.
Du kan også overføre penger via Google Pay dersom du allerede benytter denne tjenesten.
Du får også opplyst et norsk bankkontonummer som du kan overføre penger via, for å få dem inn på din Revolut konto. Dersom din norske bank tar gebyr for dette, så er det ikke mer enn det du betaler for en hvilken som helst annen regningsbetaling hos din norske bankforbindelse.
Ellers kan du overføre penger til din Revolut konto via utenlandsbetaling via SEPA eller SWIFT systemet. Dette kan være aktuelt dersom du har konto i annet land enn Norge.
Revolut tar ingen gebyr for noen av ovenstående alternativer, men banken du overfører fra kan ta gebyrer av deg. Spesielt ved bankoverføring i form av utenlandsbetaling via SEPA eller SWIFT bør du være oppmerksom på dette og foreta forhåndsundersøkelser med tanke på hva din norske bank beregner i gebyr.
Hvor godt fungerer appen og teknologien hos Revolut?
Revolut er markedsleder innen dette segmentet i Europa, og appen og teknologien fungerer veldig problemfritt.
Vi opplever ingen tekniske problemer med Revolut og dessuten fremstår hele løsningen som veldig sikker. Det er en rekke ekstra sikkerhetsfunksjoner som ikke er vanlig i Norge. Du kan for eksempel sperre kortet ditt og gjenåpne dette igjen akkurat som det passer deg. Du kan aktivere og deaktivere mulighetene for bruk av kortet som det passer deg.
Dersom du er redd for såkalt trådløs tapping av ditt kort, så kan du enkelt deaktivere denne muligheten. Dersom du likevel ønsker å bruke denne muligheten, så kan du gjenåpne den i appen rett før betaling for så å umiddelbart deaktivere den når betalingen er gjennomført.
Slik har Revolut en rekke meget praktiske og sikre tilleggsfunksjoner, noe du fort vil sette pris på og vil savne hos din tradisjonelle norske bank.
Bør jeg oppgradere til Premium eller Metal kort?
Først må vi påpeke at alt vi har skrevet over er reelle muligheter som du har tilgang på med et gratis Revolut kort. Det er med andre ord ikke nødvendig å oppgradere kortet for å ha stor glede av ditt Revolut kort.
Når det er sagt, så har Revolut usedvanlig gode fordeler tilknyttet sine oppgraderte kort, dog er dette relativt dyrt. Likevel er dette noe du absolutt bør vurdere, spesielt dersom du reiser mye og kan ha glede av reiseforsikringen og tilgang til flyplasslounger.
Det samme gjelder dersom du ønsker å handle amerikanske aksjer helt kurtasjefritt, uten behov for å kjøpe hele aksjeposter. Du kan kjøpe deg inn i et selskap for et så lite beløp som 1 US dollar.
Revolut Premium fordeler:
Pris Kr 76,99 pr. mnd., eller kr 700,- dersom du betaler ett år på forskudd.
- Alle muligheter som følger med et vanlig Revolut kort.
- Ingen øvre grense på gratis valutaveksling.
- Gratis minibank uttak på kr 4000,- pr. mnd.
- Reiseforsikring.
- Ekspresslevering av kort.
- Prioritert kundestøtte.
- Eget Premium kort med sitt eget design.
- Mulighet for å kjøpe longetilgang på en rekke internasjonale flyplasser i appen.
- Gratis flyplass lounge for deg og en venn, hvis flyet ditt er mer enn 1 time forsinket.
- Tilgang til ubegrenset fornyelser av virtuelle engangskort.
Revolut Metal fordeler:
Pris Kr 139,99 pr. mnd., eller kr 1300,- dersom du betaler for et år på forskudd.
- Alle fordeler som følger med et vanlig Revolut kort samt et Premium Revolut kort.
- Gratis minibank uttak på kr 6000,- pr. mnd.
- Tilgang til kurtasjefri i flere hundre aksjer som er registrert på børsen i USA, for eksempel Tesla, Coca Cola, Alphabet (Google), Berkshire Hathaway og mange flere.
- Tilgang til å investere i Gull (XAU) uten å besitte gullet selv fysisk.
- Eksklusivt kort i metall, noe som føles veldig eksklusivt.
- Gratis flyplass lounge for deg og inntil 3 venner, hvis flyet ditt er mer enn 1 time forsinket.
- 0,1 % cashback i Europa, samt 1 % cashback utenfor Europa på all handel med kortet.
- Egen gratis concierge tjeneste i appen. Be om hjelp til det aller meste.
Hva er virtuelle engangskort?
Et virtuelt engangskort er en genial funksjon som Revolut er alene om så vidt vi vet. Dette er imidlertid et produkt som krever at du er Premium eller Metal kunde.
Poenget med et virtuelt engangskort er at du kan opprette et virtuelt kort som kun kan brukes en gang. Når det er brukt en gang, så slettes dette kortet. Du kan opprette nytt så mane ganger du vil, men hvert kort kan kun brukes en gang.
Dette er glimrende dersom du skal handle på internett på et sted som du ikke stoler helt på. Du slipper da noen risiko for at de forsøker å belaste kortet ditt i ettertid, da kortet ikke virker lenger etter din første betaling.
Det er også en glimrende mulighet dersom du kjøper gratis prøveperioder eller sterkt rabaterte prøveabonnement på forskjellige varer og tjenester. Dersom det blir noe tull med oppsigelsen eller lignende, så kan kortet uansett ikke belastes på nytt.
Vær imidlertid oppmerksom på at det er i strid med Revolut sine betingelser å bruke virtuelle engangskort til å misbruke gratis prøveperioder, ved å stadig opprette nye kort for å få ny gratis prøve hos den samme tilbyderen gjentatte ganger.
Er Revolut sin valutaveksling egentlig helt gratis?
Revolut tar ingen gebyrer direkte ved veksling mellom valutaer, med unntak i helgene hvor det er et påslag på 0,5 %.
Det finnes imidlertid noen unntak for enkelte valutaer. Dette medfører veksling til og fra Thai Baht samt Ukrainske Hryvnia, hvor det påløper et gebyr på 1 % ved hver veksling (2 % i helgene).
Årsaken til at det er gebyr i helgene er at Interbank sin vekslingstjeneste som Revolut benytter er stengt i helgene. Dermed bruker Revolut dette som en unnskyldning for å ta et ekstra gebyr for å dekke opp for risikoen for valutasvingninger.
Dette er likevel en noe dårlig unnskyldning da risikoen for tap er like stor som risikoen for gevinst. I det lange løp vil dette utjevne seg med tanke på at det er mange millioner Revolut kort som brukes frem og tilbake over hele verden i alle valutaer. Dette er fortsatt et beskjedent gebyr sammenlignet med valutapåslaget norske banker benytter med en lignende bortforklaring, men disse tradisjonelle bankene er enda frekkere og belaster dette alle ukedager selv når interbank sin vekslingstjeneste er åpen.
Det skal også nevnes at det ikke er helt gratis å veksle med Revolut selv om Revolut ikke tar noe gebyr for dette. Interbank opplyser ikke sine vekslingsgebyrer direkte, men ut ifra våre beregninger ligger dette på 0,11 % ved hver veksling.
Dette gjelder imidlertid også ved bruk av norske kort og kommer i tillegg til det høye valutapåslaget norske banker bruker. Så differansen mellom Revolut sin gratis veksling og valutapåslaget til norske banker er fortsatt lik.
Er det egentlig en ekstra risiko ved å bruke Revolut siden de ikke har status som bank?
Nei, vi tør påstå at det ikke er nevneverdig risiko, selv om det foreligger en teoretisk risiko da det ikke foreligger en innskuddsgaranti i bunn.
Revolut fremstår som et solid og suksessrikt selskap som har lett for å innhente ny frisk kapital ved behov fra sine investorer. De har også blitt så store at de rett og slett faller inn under utrykket «to big to fail». Dette betyr at uansett hvor galt det går så vil kreditorer og myndigheter ikke sitte stille å se på at selskapet og dets kunder går under.
Vi vil uansett ikke anbefale våre lesere å plassere ekstra store beløp på sin Revolut konto, bare for sikkerhets skyld. Det er heller ingen hensikt å gjøre dette siden Revolut ikke betaler renter, samt at det er gratis å overføre penger til din Revolut konto så ofte du vil.
Av samme grunn bør du ikke investere store beløp i kryptovaluta eller aksjer på de amerikanske børsene, men ved små og mellomstore investeringer bør Revolut anses som mer enn trygt nok.